Kalknagel Informatie

Schimmelnagels/Kalknagels

Vroeg of laat krijgen veel mensen er mee te maken: schimmelnagels of kalknagel. Het is een aandoening die, zeker in een later stadium, een onsmakelijk uiterlijk met zich mee kan brengen.

En doordat de nagel verdikt ook pijnlijk kan worden door de druk die hij op het nagelbed geeft.

Hoe herkent u een schimmel/kalknagel?

Kalknagel of Schimmelnagel

Kalknagel of Schimmelnagel

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele / bruinachtige strepen.

De schimmelnagel is brokkelig en er kunnen kleine stukjes afbreken. De lengte groei is geremd en door ophoping van de schimmels onder de nagel wordt deze omhoog geduwd, waardoor de nagel dikker lijkt. In werkelijkheid “breekt” de infectie de nagel als ware af en wordt deze juist dunner. In een vergevorderd stadium is de nagel geheel verkleurd en erg kwetsbaar. Het kan zelfs voorkomen dat de nagel in het geheel loslaat.

Hoe vaak komt een schimmel/kalknagel voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen – bijvoorbeeld diabetici – hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmel/kalknagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Onderstaande risicogroepen hebben een verhoogde kans op een schimmelnagel/kalknagel.

* Wanneer men een lage weerstand heeft door bijvoorbeeld griep of ouderdom.

* Wanneer men een chemokuur ondergaat of net achter de rug heeft.

* Wanneer men beschadigde nagels heeft.

* Wanneer men suikerziekte heeft.

* Wanneer men AIDS heeft is er meer kans op nagelschimmel.

Hoe kunt u schimmel/kalknagels voorkomen?

Een schimmelnagel is lastig te voorkomen omdat we nu eenmaal continu in aanraking komen met de schimmels die de infectie veroorzaken. Toch zijn er een aantal tips te geven om het risico op een infectie te verkleinen en tevens de schimmelgroei te beperken wanneer men een infectie heeft opgelopen:

* Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.

* Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.

* Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.

* Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.

* Trek elke dag schone sokken aan.

* Draag zoveel mogelijk open schoenen.

* Kies liefst voor schoenen van echt leer.

* Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.

* Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.

* Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.

* Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’

* Zorg voor een goede nagelverzorging. Knip de nagels op tijd om knelling te voorkomen.

Behandeling

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een ProVoet pedicure is van belang. Zij kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Wilt U liever niet aan de medicijnen dan kunt U terecht bij Manda pedicure voor een goed schimmelprodukt en geef ik U tips en adviezen  voor een goede behandeling. Hierbij is het wel heel belangrijk dat u consequent bent in het behandelen van de nagels. Als u ze één dag niet behandeld bent u twee weken terug in de behandeling.

In mijn praktijk in Lisse kunt u uw schoenen laten behandelen door mijn clean and green. Dit apparaat gaat in uw schoenen en dood daar de schimmels en bacteriën. Dit is bij een behandeling geheel gratis.